Białko serwatkowe ? wady i zalety

Białko serwatkowe ? wady i zaletyBiałko serwatkowe to jeden z suplementów diety, który wybierają kulturyści, atleci i inne osoby pracujące nad rzeźbą ciała. Serwatka ma za zadanie regenerować mięśnie i przyspieszać ich budowę bez powstawania zbędnego tłuszczu. Główną korzyścią wynikającą ze spożywania białka serwatkowego jest regulacja syntezy białek mięśniowych, poprawa muskulatury oraz fizyczności. Ponadto jego zaleta jest szybkie wchłanianie, poprawa funkcjonowania układu odpornościowego i zachowanie prawidłowej masy ciała. Niemniej jednak spożycie zbyt dużej ilości białka serwatkowego ma swoje wady. Przede wszystkim powoduje wzdęcia, skurcze i bóle brzucha, gazy, mdłości, jak również reakcje alergiczne. Dlatego też ilość spożytego białka serwatkowego powinna być kontrolowana i należy pamiętać, że zapotrzebowanie na białko zależy od różnych czynników, takich jak wiek, płeć, rodzaj wykonywane sportu, czy skład pozostałej diety. Ponadto producenci białek prześcigają się w wymyślaniu smaków i sposobie użycia białka serwatkowego, aby były bardziej atrakcyjne dla klienta.